Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VB

Jak dnes v ČR umírají pacienti, kteří si nestihli sepsat své přání do budoucna, ocitli se na hraně života a smrti a rozhodují o nich - podle doporučení lékař. komory - sami lékaři dle vlastních představ? Zdalipak ministerstvo či kraje kontrolují nemocnice, jak se nakládá s dříve vysloveným přáním a také s pacienty bez vysloveného přání (těch je i ve světě většina)? Myslím si, že se nic nekontroluje, což je velmi zlé. A podle Evropského soudu pro lidská práva musí nemocnice komunikovat s rodinou, zjišťovat, zda zná přání nemocného, který se není schopen vyjádřit aktuálně. A jdou spory mezi rodinou a lékaři k soudu? Je to další požadavek evropského soudu, který neplníme.

0 0
možnosti
PC

I kdyby měla eutanázie ulehčit smrt 99 lidem ze sta, pak ten jediný, který zemřel jinak než ze své vlastní vůle, je výrazným mementem zneužití eutánázie, a tudíž nutnosti jejího ponechání mimo zákon!!!

0 0
možnosti

Jinak, než ze své vlastní vůle nikdo nezemře. Často se zde argumentuje tím, že zneužití bude spočívat v tom, že příbuzní nemocného přemluví k eutanázii, aby získali jeho majetek. I kdyby k tomu došlo a on se nechal přemluvit, pořád to bude on, kdo bude mít poslední slovo, a tedy to bude jeho vlastní vůle. Jiná situace by byla u pacientů v kómatu, nebo jinak neschopných za sebe rozhodovat.

0 0
možnosti
JS

Pane autore, já bych vypíchnul především tuto Vaši větu: "Především je však třeba veřejnou podporu přetvořit v reálnou sílu schopnou čelit odpůrcům z hospicové lobby, která disponuje mediální podporou a mnoha miliónovým zázemím prosazovat svůj (legitimní) odpor."

Snažím se chápat, že to myslíte dobře, ale napsal jste to naprosto děsivě. Snad Vás potěší, že smrt už na své straně máte.

1 0
možnosti
Foto

vzhlede k tomu, co všechno u nás může vlivným procházet, měl bych z toho obavy.

0 0
možnosti

Doufejme, že se to podaří prosadit.R^

1 1
možnosti
VB

Průzkumy názorů občanů mohou být velmi zavádějící, např. když vůbec nic nevědí o moderní paliativní péči nebo o míře chyb v diagnostice a léčbě, anebo také o rizicích, jež v západních zemích, jež legalizovaly aktivní formy eutanazie, přináší právě i tato eutanazie (např. bez nezávislé, předem neohlášené kontroly v nemocnicích může mj. docházet k nežádoucímu tlaku na více nemocné pacienty, aby kývli i na to, nač kývnout nechtějí; kontroly v zahraničí někdy odhalují např. eutanazii bez dohledatelného přání pacienta).

1 0
možnosti

Kdyby se bral ohled na to, k čemu všemu "může docházet", neprosadilo by se nikdy nic. Zneužít se dá všechno a nejspíše se zase najde pár hyen, které eutanázii zneužijí, ale to by neměl být důvod, proč ji nezavádět.

2 1
možnosti
PK

To je dobrá zpráva...

2 1
možnosti
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1248x
Právník a politolog angažující se ve veřejných a protikorupčních aktivitách, zasazující se za uzákonění eutanázie. Otec synů Karla a Jindřicha. Má zkušenosti s prací v soukromé sféře, ve státní správě, v pozici místostarosty 16tis. městské části Brna i s kandidaturou na kandidátce s Karlem Schwarzenbergem. Autor a vydavatel několika knih, např. Chci se dostat na vysokou školu, Přijatelnost trestu smrti.

Brňák v dočasném pohostinství Kladna.

http://www.milanhamersky.cz

https://www.facebook.com/milan.hamersky.5