Omezení potratů je nutné

26. 04. 2016 18:14:31
Nenechávejme téma potratů pouze křesťanským aktivistům. Liberálové se vždy věnovali etickým otázkám, dnes se utekli k ekonomii a vyklidili prostor pro okraje politiky.

Polsko, USA i Česko diskutuje v těchto dnech otázku potratů. Právo na život stojí proti právu žen rozhodovat o ukončení svého těhotenství. „Jestliže zabíjíme nenarozené děti, troufnu si říci, že to je větší teror a hroznější neštěstí, než atentáty poslední doby. S děsem hovoříme o stovkách mrtvých při takových útocích a na tisíce mrtvých dětí zapomínáme,“ uvedl v souvislosti s tradičním Pochodem pro život kardinál Duka.

„Žena, která by podstoupila potrat v případě, že by byl v USA prohlášen za nezákonný, by měla být potrestána,“ řekl to republikánský uchazeč o prezidentskou funkci Donald Trump. Po kritice, která se na něj okamžitě snesla, ale vzal své tvrzení zpět. Dalšími výroky se do tématu ještě více zamotal.

V Polsku chtějí zpřísnit zákon přijatý v roce 1993, který ze zákazu umělého přerušení těhotenství připouští pouze tři výjimky: pokud je plod poškozený, pokud těhotenství ohrožuje zdraví či život ženy, anebo je-li těhotenství následkem zločinu. Nová návrh počítá s povolením potratu jen v případě, že je nezbytný pro zachování života matky. Také zpřísňuje trest pro lidi, kteří provádějí nepovolené interrupce, ze dvou na pět let vězení. Premiérka Beata Szydlová téměř úplný zákaz potratů již veřejně podpořila.

V Československu byly interupce povoleny zákonem v roce 1957. Za téměř šedesát je evidováno přes tři milióny potratů (!). V roce 2003 se o zpřísnění zákona neúspěšně pokusilo několik poslanců lidovců a ODS. Současná legislativa má podporu velké většiny veřejnosti, podle různých průzkumu přes sedmdesát procent. Přesto téměř dva milióny lidí považuje potrat za nepřijatelný. Nejsme však dostatečně slyšet. Vlády se u nás strachují o svoji budoucnost kvůli stravenkám, třiceti korunám poplatků u lékaře či tomu jak se vyspí přeběhlý poslanec. Zásadní omezení socialistického výdobytku, „umělého ukončení těhotenství“, není v programu žádné vlády ani strany. Lidovci vždy z povinnosti navrhnou ochranu života od početí po přirozenou smrt, ale sami se bojí, že by je někdo vzal vážně. Kdo zpochybňuje „právo na potrat“ je nebezpečný podivín od kterého se je třeba držet dál.

Vážené téma, které se dotýká osobní integrity jedince. Mělo by být přirozeným pilířem liberální politiky. Pro jeho složitost a nepopulárnost jsme ho nezodpovědně přenechali levici a křesťanským aktivistům. Jedni jsou zosobněním destruktivní vzpoury proti hodnotám naší civilizace, člověk i morálka jsou pro ně pouhé společenské konstrukty odvozené od stupně vyspělosti společnosti. Lidský život má hodnotu danou kolektivem. Křesťané by zase rádi získali monopol na etické otázky daný úprkem liberálů od etických témat k ekonomickým.

Existuje řada nerepresivních prostředků, kterými je možné výrazně omezit počet potratů tak, aby společnost dala zřetelně najevo úctu ke každému životu a zároveň pomohla ženám s jejich někdy obtížnou volbou. Omezení „práva na potrat“ ze sociálních důvodů je však krokem nezbytným.

*kráceno vyšlo 23.4.2016 v MFD

Autor: Milan Hamerský | úterý 26.4.2016 18:14 | karma článku: 15.59 | přečteno: 818x

Další články blogera

Milan Hamerský

Eutanazie. Pavel pro milosrdnost. Babiš proti.

Volby: kulturní válka otevřenost proti strachu. S Pavlem souhlasí 85 procent lidí. S Babišem pouze 15 procent.

16.1.2023 v 8:25 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 509 | Diskuse

Milan Hamerský

4 Babišovy strategie do prezidentské volby

Kráceno vyšlo v MFD: Česko čeká na zásadní rozhodnutí Andreje Babiše. Zásadně ovlivní politickou budoucnost nejen lídra opozice, ale i České republiky. Otázka, zda bude Babiš kandidovat na prezidenta, visí ve vzduchu řadu měsíců.

21.10.2022 v 13:45 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 404 | Diskuse

Milan Hamerský

Čtyři silné ženy v Senátu. Jak ho mohou změnit?

Upraveno vyšlo v MFD. Kordová Marvanová, Zwyrtek Hamplová, Kovářová, Procházková. Čtyři výrazné senátorky mohou změnit pozici žen v horní komoře, kde byly často spíš jen do počtu. A třeba dokážou ještě víc.

8.10.2022 v 7:33 | Karma článku: 16.16 | Přečteno: 411 | Diskuse

Milan Hamerský

Zákaz kouření v restauracích zmenšil naši svobodu

Před pěti lety, 31.5.2017, začal v Česku platit plošný zákaz kouření v pohostinství. Doposud údajně utlačovaná většina nekuřáků zvítězila nad utlačující menšinou kuřáků.

21.6.2022 v 1:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 922 | Diskuse

Další články z rubriky Osobní

Tereza Ledecká

IQ tykve ?

Jednou v Básnících se Štěpán Šafránek zeptal pana profesora, "Jak člověk pozná, že je blb?" Pamatujete, co mu na to odpověděl? "Chytrej člověk to nepozná nikdy, a blbci je to jedno!" Tak vám přeju, ať nikdy nedojdete poznání...

28.3.2024 v 14:15 | Karma článku: 9.66 | Přečteno: 133 |

Lucie Svobodová

Magor

Přátelé, širší rodina - každý reagoval na mé členství odlišně. Někteří na mě neustále křičeli, že jsem magor. Jiní si to pravděpodobně také mysleli, ale rozhodli se nechat si to pro sebe.

28.3.2024 v 8:59 | Karma článku: 11.43 | Přečteno: 1064 | Diskuse

Vlastík Fürst

Pravopis máš hrozný, ale piš dál!

Jaké máte vzpomínky na svá školní léta? Měli jste také svého oblíbeného učitele - učitelku? Nebo jste dokonce byli platonicky zamilovaní do vaší kantorky - kantora?

27.3.2024 v 14:30 | Karma článku: 22.16 | Přečteno: 460 | Diskuse

Tereza Ledecká

Sněžkolezkyně

My Češi jsme pověstní svými nákupními výpravami do Polska, ale věřte, že na dně Lomniczky nic nekoupíte, a ještě za to draze zaplatíte

20.3.2024 v 23:29 | Karma článku: 10.92 | Přečteno: 294 |

Jiří Kačír

Recenze hry Baldur's Gate 3 a nových pravidel D&D 5E

Baldurs Gate 3 je RPG hra postavená na pravidlech Dungeons & Dragons, konkrétně na jejich nejnovější verzi 5E. Oproti verzím 3.5 a 4.0, které se používaly někdy od roku 2000 až do teď, se ve verzi 5E provedla spousta změn.

17.3.2024 v 13:41 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 68 | Diskuse
Počet článků 109 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1210

Právník a politolog angažující se ve veřejných a protikorupčních aktivitách, zasazující se za uzákonění eutanázie. Otec synů Karla a Jindřicha. Má zkušenosti s prací v soukromé sféře, ve státní správě, v pozici místostarosty 16tis. městské části Brna i s kandidaturou na kandidátce s Karlem Schwarzenbergem. Autor a vydavatel několika knih, např. Chci se dostat na vysokou školu, Přijatelnost trestu smrti.

Brňák v dočasném pohostinství Kladna.

http://www.milanhamersky.cz

https://www.facebook.com/milan.hamersky.5

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...