Stropnický nebo bezvýznamnost, snadná volba zelených

SZ/Strana zelených na víkendovém sjezdu volí celé vedení. Kandidáti na předsedu Petr Štěpánek a Matěj Stropnický z Prahy. Dosavadní předsedkyně SZ Jana Drápalová z Brna post obhajovat nehodlá.

 

 

Zelení jsou zajímavý fenomén přítomný v české politice hned po změně poměrů. Již dvakrát se dostali do sněmovny. Poprvé v kryptokoalici Liberální a sociální unie (LSU), podruhé pod vedením Bursíka v roce 2006. Strana, která údajně uvažuje (na rozdíl od ostatních) dlouhodobě v řádu generací, jak má v názvu spřízněný měsíčník 7 generace, se okamžitě vrhla po kořisti a naprosto nepřipravena vstoupila do vlády postavené na dvou odpudivě (a možná i trestně) získaných přeběhlících z ČSSD. Pomohla nastartovat politickou dráhu Karla Schwarzenberga, když jej zelení nominovali na ministra zahraničí.

 

Dost minulosti. Strana zelených je dnes téměř bezvýznamná, opakovaně dělá strategické chyby a hoví si v tom. Podívejme se jen na několik úspěšných zelených politiků.

 

Končící předsedkyně Jana Drápalová je letitá starostka v malinké části Brna, ! ovšem v dresu široké občanské kandidátky. Pražští zelení se schovali pod značku Trojkoalice, případně i další jako Žižkov (nejen) sobě, Sedmička. Krajské zastupitelé získali také schovaní v koalicích, jinak ani ťuk.

 

Jako klasický liberál mám k zeleným jisté sympatie a ze strategických důvodů jsem s nimi v minulosti i spolupracoval (Zelená pro Moravu 2004).

 

Dnes jsou zelení v neobvykle čitelné pozici. Piráti, lidovci a starostové jim neumožní samostatný úspěch v politickém středu. Vládně zde levice (levicová vláda vedená ČSSD), která není servilní KSČM kritizována z leva.

 

V politickém středu je nacpáno k prasknutí, mezi mladými jdou nahoru Piráti. Volné místo je na levici mezi ČSSD a KSČM. SZ má několik „levičáků“ schopných přesunout zelené z dosavadní nečitelné pozice za voliči. Příklady ze zahraničí jako Syriza a Podemos jsou lákavé. Má to jen malý háček. Většina členů SZ jsou středoví „městští“ lidovci.

 

Už jednou se zelení překonali a zvolili Bursíka do čela s vidinou, že zajistí úspěch SZ liberální cestou. Teď mají zelení na výběr mezi pokračující bezvýznamností nebo pokusem v čele s Matějem Stropnickým uspět levicovou cestou.

 

/další podrobnosti ke sjezdu http://denikreferendum.cz/clanek/22133-zeleni-si-zvoli-nove-vedeni-povede-je-stropnicky-nebo-stepanek

Autor: Milan Hamerský | pátek 22.1.2016 8:39 | karma článku: 11,28 | přečteno: 759x