Milan Hamerský

Fiala vede „pravou ODS“ k jejímu konci

17. 04. 2014 11:50:24
Kladno - Nový předseda ODS prof. Petr Fiala vede do prvních voleb kdysi hlavní pravicovou stranu ve zbídačeném stavu pod značkou "pravá ODS". Co přesně to znamená, si můžeme jen domýšlet. Fialův předchůdce Klaus nabízel "dokázali jsme, že to dokážeme", "doleva, nebo s Klausem" a "myslíme jinak", Topolánek vyhrál s programem "ODS+".

Na apríla zahájil Fiala turné po krajských městech na Kladně. Převažující straníky v devadesátičlenném publiku nezklamal, mluvil k nim jako terapeut. Udělali jsme chyby, ale je to za námi. Navázal na svoji úsměvnou tezi, že představitelé ODS musí důvěryhodně působit, což nutně neznamená, že jsou důvěryhodní. Je jen jedna ODS, žádná stará a nová, čistá a kmotrovská. I přítomní bývalí ministři a poslanci uznale pokývali hlavami.

Fiala zahájil svoje vystoupením omluvou, že je na Kladně poprvé v životě a vlastně město nezná, kromě hokeje, ale tomu se zrovna nedaří. To je však velká chyba, Kladno je totiž pro ODS městem snů. Kladno má více obyvatel než krajská města Jihlava a Karlovy Vary, má zde mediálně viditelného primátora, který je předsedou Svazu měst a obcí. Kladno je většinově levicové s nízkým podílem vysokoškoláků, tisíce lidí každý den pendlují za prací do Prahy.

Přesto ODS na Kladně (v Teplicích i jinde) vládne nepřetržitě 20 let s minimální kontrolou funkcemi uplacené opozice. Rozhoduje o investicích v řádu stovek miliónů ročně, dosazuje svoje členy do vedení městských podniků, dává zakázky a dotace spřáteleným firmám, jmenuje ředitele více než 35 školských a kulturních zařízení, její představitelé se fotí s Jardou Jágrem a neprůhledně dotují hokej atd. Dlouhodobé porušovaní zákonů o přístupu k informacím, tiskového, obcházení zákona o obcích a zadávání veřejných zakázek trápí jen několik podivínů z protikorupčního sdružení Lepší Kladno https://www.facebook.com/LepsiKladno (Vraťte nám stát). Na občasné utajované jednání zastupitelstva v úterý v 8 hodin ráno přijde i pět občanů, kteří se však raději na nic neptají. Zkrátka idyla. Předseda Fiala by tedy měl Kladno dávat za vzor úspěšné politiky ODS. Zde vládne ta "pravá ODS".

Fiala však na to jde jinak, prodávat minulé a domnělé úspěchy příliš nejde. Nečasovsky mluví o důvěryhodnosti své osoby. Dotazy z publika na problematické členy, jakou jsou např. bývalí první místopředsedové Kuba a Bém, s kamenou tváří stočí na presumpci neviny. Prý kdyby věděl, že něco špatného udělali, už by se s nimi nebavil. Je asi jediný, kdo nezná povedené kousky bývalého pražského primátora, které stály Pražany miliardy.

K volbám do Evropského parlamentu rozjela "pravá ODS" petici proti euru, která zavání populismem a neodborností. Na přímý dotaz z publika Fiala nevysvětlil, proč ODS tvrdí, že euro by přineslo zdražení až o 30 procent, když jako zdroj tohoto údaje odkazuje na texty svého europoslance Fajmona, který však píše o maximálně 5 procentech. ODS si jen šestinásobně zabájila, aby mohla strašit. Drobnost je také to, že o euru rozhodne český parlament a ne budoucí europoslanci.

Čerstvého straníka Petra Fialu si členové ODS zvolili předsedou v naději, že stranu zachrání. Petr Fiala z akademické pozice mnoho let psal o potřebě silných stran. Sám však je dokonalým popřením fungování velké strany, za kterou se ODS považuje. Ministrem se stal téměř skrytě z loajality k Nečasovi, poslancem se stal jako nestraník. Do ODS vstoupil už s jasným cílem ucházet se o předsedu. Prostě "standardní postup" ve standardní straně.

Vystoupení v médiích Fiala necílí na veřejnost, ale dovnitř ODS. Ví, že volby do Evropského parlamentu a volby komunální dopadnou špatně. Hodně špatně. Usiluje pouze o zabránění rozpadu kdysi hrdé strany. Prvním vnitřním otřesem pro ODS budou v létě primárky před říjnovými komunálními volbami. Desítky starostů budou s boucháním dveří po vnitřních konfliktech utíkat z nevolitelných míst na kandidátky Starostů, ANO2011 adalších. Dramatické oslabení ODS na komunální úrovni spojené se ztrátou tisíců míst v zastupitelstvech (dnes cca pět tisíc míst) a stovek placený postů (cca 300) se zásadně podepíše na chodu strany. Pro ODS to nebude úplná novinka, podobný šok z propadu vlivu zažila na podzim 2008 po oranžové smršti v krajských volbách. Tehdy ještě drtivou porážku přežila, není však vidět, že by se z toho poučila.

Fiala se při změnách v ODS drží při zdi. Podobně jako Nečas se schovává za voliče. Nechce si mazat prsty řešením stranických konfliktů, aby si udržel vliv na budoucí jednání o sloučení ODS s dalšími pravicovými stranami, které bude po říjnových volbách nevyhnutelné. ODS míří do politické historie za Občanským fórem, ODA a Unií svobody. Petr Fiala nemá v ruce nic, čím by to odvrátil, a ani se o to nepokouší.

Kráceno vyšlo v HN

Autor: Milan Hamerský | karma: 21.84 | přečteno: 1211 ×
Poslední články autora