Milan Hamerský

Euro chceme. Co nejdříve.

8. 04. 2014 12:49:44
Jako evropský federalista děkuji ODS, že nastolila důležité téma přijetí eura. ODS si začíná zvykat na roli malé strany, která musí zaujmout vyhraněným názorem na důležité veřejné téma.

(c) o.s. Lepší Kladno

Vadou na kráse je, že ODS toto téma otvírá před volbami do Evropského parlamentu, který tuto věc neřeší, respektive přistoupení ČR k euru je téma domací politiky. I druhé ze tří témat ODS k volbám do EP nebudou řešit europoslanci. Otázku dvou sídel (Brusel, Štrasburg) mohou řešit pouze národní vlády změnou smluv. ODS se tedy v 66% procentech svojí kampaně míjí s možnostmi parlamentu kam její představitelé kandidují.

Inzerát ODS tvrdí, že dojde ke zvýšení cen až o 30%, jako zdroj cituje svého vlastního europoslance, který však hovoří o maximálně 5 %. Ale to by bylo mobilizačně slabé, tak to hoši z „pravé ODS posledních dnů“ 6x vynásobili. No a co? Statistika je jedna z forem lži.

Euro není žádná spása ani pohroma

V referendu v roce 2004 občané ČR souhlasili s přístoupením ČR do EU na základě smlouvy, která také obsahovala náš závazek přijmout v budoucnu euro, tedy spravovat veřejné finance tak, aby to bylo možné. Což se po hříchu neděje. Přitom to zvládli Slovinci, Slováci, Estonci, Lotyši.

Nejen přijetí eura je dobré pro českou ekonomiku (firmy i jednotlivce), ale už samotná příprava na přijetí má pozitivní efekty. Čeští politici nad sebou potřebují disciplinující tlak, aby omezili svůj apetit kupovat si současnou podporu u veřejnosti a látání děr po jejich neschopnosti (VZP) na dluh.

Euro sebou přirozeně nese i náklady a negativa. Která věc má jen klady? Česká národní banka jedním rozhodnutím znehodnutí úspory o 5%.

Podporuji euro a přeji si jeho úspěch, protože chci silnou Evropu a v ní bezpečnou ČR.

A co VY? Přece ODS neskočíme na žluklý špek https://www.facebook.com/EuroCoNejdrive


Autor: Milan Hamerský | karma: 14.66 | přečteno: 993 ×
Poslední články autora