Končící starostové ODS zametají stopy

Občanská demokratická strana po neúspěchu ve volbách do sněmovny a současné podpoře mezi 5-7 procenty může zapomenout na obhajení pozic starostů a primátorů velkých měst (Kladno, Plzeň, Olomouc, Teplice). ODS se připravuje po 20letech (nad)vlády nad Kladnem na odchod do opozice

Nervozita zástupců kdysi nejsilnější strany, kteří se v mnoha městech (např. Praze) chovali jako by jim měla patřit na vždy, sebou nese nepřesvědčivý odpor k připravovaným zákonům rozšiřujícím možnost občanů dohlížet na správu jejich obcí (zákon o registru smluv, rozšíření působnosti NKÚ i na obce a kraje), které navrhuje iniciativa Rekonstrukce_státu .

 

Tentokrát zástupitele ODS nespláchne oranžová vlna jako na krajích v roce 2008, ale úspěch nových stran a kandidátek místních aktivistů, např. Žít_Brno (Hollan, Bartík), Alternativa v KVarech (Kotek), Lepší_Kladno, Změna v Liberci (Korytář), atd.

 

Dne 11.2.2014 schválili zastupitelé Kladna změnu jednacího řádu zastupitelstva, navrženou Radou města, ve které má ODS většinu, která „nevratně zlikviduje“ důkazy o případném protiprávním jednání konkrétních osob při jednání zastupitelstva (střet zájmů, korupce, uvedení v omyl, apod.), AUDIOzáznamy jednání budou zničeny a nahrazen utajovaným zápisem.

 

Jednací řád, § 13

Organizačně technické záležitosti zasedání zastupitelstva

Původní znění:

8). Ze zasedání zastupitelstva se pořizuje zvukový záznam, který je přenášen na elektronický nosič, STÁVÁ SE PŘÍLOHOU ZÁPISU a jeho kopie musí být na požádání poskytnuta kterémukoliv členu zastupitelstva města.

 

Nově:

8). Ze zasedání zastupitelstva se pořizuje zvukový záznam, který je přenášen na elektronický nosič a slouží jako podklad pro vyhotovení zápisu. Z důvodu rozhodování o případných námitkách členů zastupitelstva k zápisu na nejbližším zasedání zastupitelstva bude záznam uchováván pouze do této doby. Poté bude záznam NEVRATNĚ ZLIKVIDOVÁN.  

 

 

Co jsme podnikli jako protikorupční sdružení Lepší Kladno:

a)      požádali jsme magistrát, aby nám zaslal zapisy a záznamy z jednání posledního zastupitelstva 11.2.2014 a zastupitelstva 17.4.2012, které schválilo 8 miliónovou dotaci Odborové radě Poldi na rekonstrukci Domu kultury, který provozuje radní ODS a předseda Kulturní komise (!) S.Muláček.

-magistrát žádost zamítl 12.3.2014

-podáme odvolání ke krajskému úřadu

b)      navrhmeme zastupitelům dvě doplňující se varianty, jak upravit jednací řád

-vyslovně v jednacím řádě uvést, že zápis je doslovným přepisem průběhu jednání a

-ponechat elektronický nosič v archivu

 

Autor: Milan Hamerský | úterý 25.3.2014 9:52 | karma článku: 14,88 | přečteno: 897x