Lisabonská smlouva je málo, potřebujeme Spojené státy evropské

Ratifikace Lisabonské smlouvy ještě není skončena a vizionáři už mají jiný cíl. Nahradit byrokratickou EU Spojenými státy evropskými (USE), nejlépe hned zítra.


Skeptici straší Lisabonskou smlouvou (polovina ODS, SSO, DS, Bobošíková), konformisté (třetina ODS, ČSSD, KDU, SZ, bflm snk/ed/s/n) ji s různou mírou intenzity podporují. Konec dějin nás její ratifikací nebo odmítnutím středoevropskými odpírači podpisů 3K, prezidenty ČR Klausem, Polska Kaczyńskim, Německa Köhlerem nečeká.


Evropané kriticky sledují, kam jejich politické reprezentace tlačí integraci. Výstavba EU se čím dál více podobá stavbě Babylonské věže. Co je velké, je pěkné. Jen ta veřejnost to stále méně podporuje a odpor proti skrytým pokusům vytvořit z EU superstát narůstá.

Třetí cesty vedou do třetího světa Nepochopitelná je neochota poučit se z fungujících modelů státního uspořádání. Tisíce let politické filosofie i praktické zkušenosti nabízí několik možných modelů. Funkční federální modely USA, Indie, Švýcarska i odstrašující příklady Belgie, Kanady, SSSR a Jugoslávie.

Připomeňme všem odmítačům evropské integrace a podporovatelům USA. Její ústavu sepsali zástupci 13 států s tím, že v platnost vstoupí, když ji schválí aspoň 9, jen pro ně bude závazná. To se stalo do roka, další dva roky probíhala fatifikace a přistupování zbylé čtveřice. USA by s podmínkou ratifikace všemi státy na jednou pravděpodobně nevznikly.

Vize Spojených států evropských
Federalisté se spikli s komformisty a doufají v evoluční cestu k federální Evropě. Jde o mýlku. Malé kroky jsou nejhorší způsob jak překonat propast. Národní egoismy, nacionální resentimenty a nostalgie za velmocenským postavením nepřekonáme plíživou harmonizací za zády letargické veřejnosti.

Můžeme navázat na naše velké Evropany, Jiřího z Poděbrad, J.A.Komenského, Masaryka, Hodžu a nabídnout Evropanůmě více než poťouchlý škleb Entropy a politickou kulturu klanů ODS a ČSSD.

Potřebujeme entuziasmus a lídrovství. Potřebujeme silné české Evropany s vizí. Máme je a volby ukáží, zda získají dostatečnou podporu voličů pro přeměnu snů v realitu.
Místo proklínání temnoty může každý zapálit svíčku, i M.Komárek co nás liberály pohřbívá za živa na stránkách MFD: Probudí je princ, který si rád pospí?.

Autor: Milan Hamerský | sobota 16.5.2009 11:29 | karma článku: 15,87 | přečteno: 1577x
  • Další články autora

Milan Hamerský

Každé volby jsou důležité

2.10.2020 v 7:28 | Karma: 7,70

Milan Hamerský

Eutanazie, téma k volbám

28.2.2017 v 17:26 | Karma: 10,11

Milan Hamerský

Oranžoví bez hejtmanů

6.7.2016 v 10:14 | Karma: 20,03

Milan Hamerský

Omezení potratů je nutné

26.4.2016 v 18:14 | Karma: 16,12

Milan Hamerský

Fiala vyvedl ODS z krize

2.2.2016 v 0:00 | Karma: 5,74
  • Počet článků 109
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1248x
Právník a politolog angažující se ve veřejných a protikorupčních aktivitách, zasazující se za uzákonění eutanázie. Otec synů Karla a Jindřicha. Má zkušenosti s prací v soukromé sféře, ve státní správě, v pozici místostarosty 16tis. městské části Brna i s kandidaturou na kandidátce s Karlem Schwarzenbergem. Autor a vydavatel několika knih, např. Chci se dostat na vysokou školu, Přijatelnost trestu smrti.

Brňák v dočasném pohostinství Kladna.

http://www.milanhamersky.cz

https://www.facebook.com/milan.hamersky.5