Fiala vyvedl ODS z krize

Nedávným kongresem ODS potvrzený předseda Petr Fiala srší sebevědomím. Má k němu dobré důvody i přes posměch části komentátorů. (Vyšlo v LN)

Fiala zvládl krok jedna, stabilizovat ODS ekonomicky a politicky. Druhým krokem je eliminace nejbližší politické konkurence. ODS má našlápnuto stát se do sněmovních voleb 2017 znovu nejsilnější pravicovou stranou s podporou přes deset, patnáct procent a možná i jedinou relevantní stranou na pravici vedle středopravého hnutí ANO.

 

Vnější podmínky si Fiala nemohl přát lepší, ale i on si odpracoval část současné zlepšující se pozice občanských demokratů. Hlavní konkurent jim slábne před očima a pocit všeobecného ohrožení z imigrace umí ODS využít. Téma uprchlíku a hysterická reakce velké většiny veřejnosti se potkává s kritickým pohledem ODS na Evropskou unii, ten zlořečený Brusel nás svojí neschopností ohrožuje. Jako bonus se oživila protiněmecká karta, tentokrát proti solitérskému postupu německé kancléřky k přijímání uprchlíků.

 

Hlavní konkurence Kalouskova TOP 09 oproti ODS trvale ztrácí. Nemá téma, nové tváře, zajímavou nabídku. Dlouhodobě medializovaný rozchod se starosty (hnutí Starostové a nezávislí), následovaný odchodem Karla Schwarzenberga z čela TOP 09 ubírá straně důležitá procenta a atraktivitu. Kalouskova TOP 09 opakuje do omrzení program „AntiBabiš“.

 

ODS přichází se strukturovanější kritikou vládní koalice i pozitivními návrhy. Fiala vyhlásil cíl být nejsilnější stranou na pravici a blížící se krajské a senátní volby jsou pro jeho občanské demokraty velmi výhodné bojiště. Nejenže se v nich s největší pravděpodobností udrží jako relevantní ve všech krajích, někde se dostane i do jejich vedení. Má reálnou šanci podílet se na řadě koalicí „všichni proti ANO“, tak jak to hráči z ODS uhráli po komunálních volbách, např. ve dvou krajských městech v Plzni a v Olomouci. TOP 09 bez starostů, respektive kandidující proti nim, bude mít velký problém aspoň v několika krajích překonat pětiprocentní hranici.

 

Spojení Svobodných s penězi kontroverzního podnikatele v hazardu a nezávislého senátora Valenty, představené jako koalice Svobodných a strany Soukromníků, nemá předpoklady na větší úspěch. Neohrozí ODS z prava. ODS, která brzy oslaví 25 let na politické scéně, bude v říjnových volbách soupeřit o přelétavé voliče s lidovci, starosty a nejrůznějšími nezávislými. Vzhledem ke známosti svých tváří a dlouhodobé přítomnosti v krajích je ve značné výhodě.

 

Opakovaná kritika Petra Fialy pro nedostatek razance a jeho akademičnost je sice platná, ale i předsedové vládních ČSSD a KDU-ČSL si nehoví v siláckých vyjádřeních a mají podporu jak ve svých stranách, tak i u veřejnosti. V bouchání do stolu a skákání druhým do řeči v politických diskuzích u Moravce síla současného lídra ODS není. Vedle volebního propadáku ohrožují každého předsedu strany především vnitřní rozepře a hry regionálních a podnikatelských klik. Ani jednoho se zatím Fiala bát nemusí, zatím všem v ODS vyhovuje. Podařilo se mu dostat ODS do kondice před dalším přeskupováním na české politické scéně, které vypukne mezi krajským volbami v říjnu 2016 a sněmovními v říjnu 2017.

ODS se postupně dostala z pozice odepsané kmotrovské strany.

Koaliční potenciál na vládní úrovni má však nízký a na vstup do vlády může reálně přemýšlet až za šest let.

Autor: Milan Hamerský | úterý 2.2.2016 0:00 | karma článku: 5,74 | přečteno: 68x