Krajské volby: Proč se malí nedomluví

3. 10. 2012 10:39:33
Nechtějí. Desetitisíce hlasů voličů vyletí komínem, protože kandidátky nabízející změnu politiky neumí táhnout za společný provaz a svojí roztříštěností blokují možnost porazit krajské kmotry. Iniciativa Vyměňte politiky pomáhá voličům se zorientovat v nabídce malých, ale roztříštěnost neoslabuje. Možná naopak.

Vypovídací hodnota průzkumů dělaných pro České televizi a rozhlas je malá z mnoha důvodů. Řádové rozdíly mezi nabízenými „modely“ prokazují mimo jiné, že velká část voličů nemá silnější vazbu na žádnou kandidátku a podpora se bude do poslední chvíle přelévat. „Malí“ by si však neměli fandit, už mnohokrát se potvrdilo, že když je volič znechucen a nemá alternativu silnou (4Koalice -2000) nebo čitelnou (SZ -2006), tak je pro něj nejsnazší k volbám nejít.

Kmotři v pozadí ČSSD a ODS mohou být spokojeni

Vezměme za příklad průzkum České televize pro Ústecký kraj. Potvrdil roztříštěnost podpory voličů pro strany, které podobnými cestami s názorově blízkými osobnostmi a programovými prioritami usilují o ZMĚNU v české politice. Strany nespojené s dosavadní politikou Ústeckého kraje mají v součtu dle průzkumu 14 procent (samostatně mezi 2,5 – 2% Pro kraj/zelení, Občané městu, Nespokojení občané, Svobodní, Piráti, soukromníci). Hrozí, že všechny hlasy bez užitku propadnou. Kmotři mohou slavit, bez nich to zase nepůjde.

Mezi malými vidíme několik typů kandidátek

Slavná minulost

Komparsisty ve fanklubech pro návrat vysloužilých politiků na výsluní - zemanovci, paroubkovci, bobošíkovci, kteří možná mají co nabídnout v celostátní politice, ale v krajích jde jen páté kolony ČSSD a ODS.

Model VeVerky

Miliónové kampaně více (Severočeši, VV) či méně (UNP-Středočeši) čitelných marketingových projektů kopírujících model Věcí veřejných –blondýnky, celebrity, utajené financování prostřednictvím uměle vytvořených občanských sdružení a středově seskládaný program vyzobaný od ostatních stran.

Hráči

Strany, kterým je jedno jak ve volbách dopadnou. Proč si to nezkusit? Nejde přece o správu země a službu lidem, ale o návštěvu kasína. Jejich motivace je zviditelnit stranickou značku nebo kandidáty a případně prezentovat svoji vyhraněnou agendu. Piráti, cibulkovci, svobodní, soukromníci, a nejrůznější skupiny starostů pro to či ono, část zelených.

Skutečná Alternativa

Ne ve všech krajích mají voliči možnost volit kandidátky postavené na silných osobnostech s jasnou představou jak řešit současné problémy. Ani jim se však nepodařilo vyhnout tříštění hlasů. Karlovarsko má Alternativu, Ústecko má Pro! Kraj, Liberecko má Změnu podobně jako Středočeši, pohled na Moravu je složitější, zajímaví jsou vyhranění Protest v Moravskoslezském kraji a M.O.R. ve Zlínském.

Všude je budou oslabovat piráti přetažením nejmladších voličů, někde zelení a množství starostenských kandidátek často se opírajících jen o jeden okres v kraji (Soukromníci z Mělnicka).

Odpovědní jsou odvážní

Řešení existuje, je však podmíněno drobností, zodpovědností lídrů kandidátek. Přístup když mě chcípne koza, ať sousedovi také, je stejně tak rozšířený jako pitomý. Už slyším lavinu argumentů proč to nejde, jak by se mohli domluvit nezávislí s nestraníky a ti s odborníky a ti se zelenými, atd... vždyť každý má to svoje, pěkných 1-3%. A někdo je už dokonce u 5%.

Sám nikdo nic neprosadí

Doby, kdy i ve velkých městech měla ODS přes 50% jsou pryč. Česká politika je koaliční. Jakýkoli návrh lze prosadit jen tehdy, když pro něj hlasují minimálně ještě zástupci jedné jiné kandidátky/strany než která jej navrhla. Takže politická dohoda, kompromis a vyvažování zájmů není ostuda, ale naopak nutnost. Když z toho byla teplá místa dokázali se zelení domluvit s Topolánkem, Čunkem i Kalouskem. O schopnosti lidovců vystoupit do každé koalice darmo mluvit.

Nelze spojovat nespojitelné. Je na hráčích, aby podpořili alternativy /odstoupili z voleb, vyzvali voliče k podpoře, atd/ a za to získali místo pocitu dobře odvedené kampaně s 1-3% výsledkem to co tvrdí, že chtějí: prosazení části programu a zapojení svých lidí do práce na kraji. Obojí mohou dostat. Zapracovat části programu, např. pirátů a zelených v oblasti výběrových řízení, by neměl být pro většinu stran problém, spíše je rozdíl v konkrétnosti. Alternativy mohou navrhnout do poradních orgánů kraje i zástupce jiných kandidátek.

Stojí to jasně, např. u nás ve Středočeském kraji piráti, zelení (kteří se navzájem obírají o voliče) a svobodní získají 1,5-2,5%, energie, čas a finance jejich příznivců půjdou vniveč a ... NIC.

Nebo mohou projevit odvahu a odpovědnost, poděkovat za dosavadní podporu a podpořit alternativu ZMĚNA_2012 přijatelnou pro jejich voliče (opačný postup je nemožný vzhledem k vyhraněnosti jejich stran, která by příznivce změny většinou odradila a nasměřovala jinam) s tím, že nabízí svoje schopné lidi pro práci v poradních orgánech kraje. Zítra proběhne jednání na toto téma. Zástupci 3 stran potvrdily účast, další jsou velmi vstřícní k jednání.

Svatopluk se snažil svoje syny varovat před sváry názorným pokusem zlomit spojené a poté samostatné pruty. Nebyl se snahou změnit zažité uvažování úspěšný. Co my?

Autor: Milan Hamerský | středa 3.10.2012 10:39 | karma článku: 8.05 | přečteno: 652x

Další články blogera

Milan Hamerský

Eutanazie. Pavel pro milosrdnost. Babiš proti.

Volby: kulturní válka otevřenost proti strachu. S Pavlem souhlasí 85 procent lidí. S Babišem pouze 15 procent.

16.1.2023 v 8:25 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 509 | Diskuse

Milan Hamerský

4 Babišovy strategie do prezidentské volby

Kráceno vyšlo v MFD: Česko čeká na zásadní rozhodnutí Andreje Babiše. Zásadně ovlivní politickou budoucnost nejen lídra opozice, ale i České republiky. Otázka, zda bude Babiš kandidovat na prezidenta, visí ve vzduchu řadu měsíců.

21.10.2022 v 13:45 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 404 | Diskuse

Milan Hamerský

Čtyři silné ženy v Senátu. Jak ho mohou změnit?

Upraveno vyšlo v MFD. Kordová Marvanová, Zwyrtek Hamplová, Kovářová, Procházková. Čtyři výrazné senátorky mohou změnit pozici žen v horní komoře, kde byly často spíš jen do počtu. A třeba dokážou ještě víc.

8.10.2022 v 7:33 | Karma článku: 16.16 | Přečteno: 411 | Diskuse

Milan Hamerský

Zákaz kouření v restauracích zmenšil naši svobodu

Před pěti lety, 31.5.2017, začal v Česku platit plošný zákaz kouření v pohostinství. Doposud údajně utlačovaná většina nekuřáků zvítězila nad utlačující menšinou kuřáků.

21.6.2022 v 1:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 922 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 16 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 10.41 | Přečteno: 196 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 15.24 | Přečteno: 330 | Diskuse

Olča Vodová

zdánlivě zadarmo

(svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...,svoje slunce si musíme najít sami, pokud ho nemůžeme najít, hledejme ho v sobě...)

27.3.2024 v 21:18 | Karma článku: 4.98 | Přečteno: 98 | Diskuse

Karel Trčálek

Jak se pracovníci ve školství pomstili uličnímu výboru iFčil oslavujícímu Karlův úspěch

No, mám-li být upřímný, pomsta to byla hodně sladká. Však se taky hned ze všech stran slétly vosy a začaly si dávat do trumpety tak, že se div v té slaďounké šťávičce neutopily....

27.3.2024 v 10:51 | Karma článku: 30.70 | Přečteno: 560 | Diskuse
Počet článků 109 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1210

Právník a politolog angažující se ve veřejných a protikorupčních aktivitách, zasazující se za uzákonění eutanázie. Otec synů Karla a Jindřicha. Má zkušenosti s prací v soukromé sféře, ve státní správě, v pozici místostarosty 16tis. městské části Brna i s kandidaturou na kandidátce s Karlem Schwarzenbergem. Autor a vydavatel několika knih, např. Chci se dostat na vysokou školu, Přijatelnost trestu smrti.

Brňák v dočasném pohostinství Kladna.

http://www.milanhamersky.cz

https://www.facebook.com/milan.hamersky.5

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...