Změna zajištění první pomoci pro Středočechy

24. 09. 2012 8:15:23
Středočeský kraj - O Lékařské službě první pomoci (dále jen LSPP) a jiných věcech. Tato významná oblast lidské činnosti se nachází v krizi a to jak v celostátním měřítku, tak měřítku místním resp. krajském. Ať už byl hejtmanem či ministrem, zdravotním radou zdravotník/zdravotnice nebo člověk mimo toto políčko, výsledky jsou tristní.

Nezájem příslušných a ve výkonu nadřazených rozličných funkcionářů způsobil ve zdravotnictví chaos a korupci v mnoha případech obludnější než jaká byla v dobách reálného socialismu. Jedině díky osobnímu nasazení výjimečných jedinců se podařilo v rozličných segmentech zachovat úroveň či ji dokonce zvýšit. V dobách, kdy měla přednost kupónová privatizace, prodej a rozkrádaní rozličných bank či dostavba dálnice na Ostravu, se zdravotnictví krčilo, snad díky svému postavení v abecedě, až na posledním místě. Jakž takž fungovalo a zaměstnanci v něm drželi hubu. Příchodem socialistického kapitalismu se našli jedinci, kteří se rychle zorientovali a s příslovečnou českou vynalézavostí se začali činit. Jak praví známé úsloví na tygra se dá vyskočit, ale nedoporučuje se z něj spadnout. Toto platí např. i o fungování veřejného zdravotního pojištění resp. pojišťoven, (toto téma by si však zasloužilo vlastní stať). Ať tak či onak lze konstatovat, že situace je vážná leč nikoliv však zoufalá.

Nezpochybnitelnou součástí volebního programu kandidátky středočeských odborníků - Změna_2012 je tato oblast zdravotnictví.

Jako jednou z prvotních a na první pohled viditelných činností, která se nakonec jednou dotkne nás všech, je LSPP. Ve zmatcích, které provázely přechod gesce na poli zdravotnictví z okresů na kraje, vznikly třecí plochy, které sice zdravotníci ze setrvačnosti pokryli a pokrývají, ale za cenu zmatků či nedodělků jež pociťují vnitřně sami jakož i jejich pacienti. Jak pravil jeden myslitel o peníze jde až první řadě. Při všeobecné finanční bídě scházejí všude, i když se s nimi plácá. Předseda Oblastní stomatologické komory jednal krajským zdravotním radou o zachování první zubní pomoci na Kladně. Jednání skončilo na platových požadavcích, které byly řádově ve 100 korunových částkách. Tento rada, když seznal, že jeho dny ve funkci jsou sečteny, však stačil sobě a svým věrným rozdat milionové odměny na rozloučenou. Případ byl publikován v tisku.

Středočeský kraj provozuje 5 Oblastních nemocnic. Benešov, Kladno, Kutná Hora, Mladá Boleslav, Příbram, dle abecedního pořádku. Je naprosto nezbytné sjednotit fungování všech základních pohotovostí (všeobecnou, dětskou a zubní) dle stejného modelu navzdory místním zvyklostem. Umístit je do areálu nemocnice. Uzavřít jednotnou smlouvu se všemi poskytovateli pomoci včetně středního zdravotnického personálu. Stanovit na základě výběrového řízení garanta/tku fungování první pomoci který/á bude za tuto činnost nejen zaplacen/a, ale zároveň i odpovědna za její provozování, personální obsazení Tuto funkci časově limitovat na nejvýše 2 po sobě následující období. Nepostradatelní odborníci na věčné časy snad již neexistují.

Připomínám, že Veřejné zdravotní pojištění funguje od ledna 1993. Na LSPP už vytloukl politický či možná ekonomický kapitál lecjaký vykuk. Bohužel za mřížemi skončil pouze jeden, pokud je mi známo, ale určitě nebyl sám a jistě nebyl největší. Je to ostuda celého systému a těch, kteří se v něm pohybují a kteří si ho přizpůsobují ku obrazu svému. Nakládají s ním jako se svou hračkou a když někdo projeví snahu něco zlepšit či změnit, systém jej semele. Jak praví lidové moudro, ryba smrdí od hlavy. Jsou velké ryby, malé ryby, ale i střední. Kraj je rybou střední. Myslete na to až půjdete ke krajským volbám 12. října.

Děkuji za spolupráci na textu MUDr._Karlovi_Protivovi z Kladna

Autor: Milan Hamerský | pondělí 24.9.2012 8:15 | karma článku: 8.89 | přečteno: 770x

Další články blogera

Milan Hamerský

Eutanazie. Pavel pro milosrdnost. Babiš proti.

Volby: kulturní válka otevřenost proti strachu. S Pavlem souhlasí 85 procent lidí. S Babišem pouze 15 procent.

16.1.2023 v 8:25 | Karma článku: 13.74 | Přečteno: 509 | Diskuse

Milan Hamerský

4 Babišovy strategie do prezidentské volby

Kráceno vyšlo v MFD: Česko čeká na zásadní rozhodnutí Andreje Babiše. Zásadně ovlivní politickou budoucnost nejen lídra opozice, ale i České republiky. Otázka, zda bude Babiš kandidovat na prezidenta, visí ve vzduchu řadu měsíců.

21.10.2022 v 13:45 | Karma článku: 9.19 | Přečteno: 404 | Diskuse

Milan Hamerský

Čtyři silné ženy v Senátu. Jak ho mohou změnit?

Upraveno vyšlo v MFD. Kordová Marvanová, Zwyrtek Hamplová, Kovářová, Procházková. Čtyři výrazné senátorky mohou změnit pozici žen v horní komoře, kde byly často spíš jen do počtu. A třeba dokážou ještě víc.

8.10.2022 v 7:33 | Karma článku: 16.16 | Přečteno: 411 | Diskuse

Milan Hamerský

Zákaz kouření v restauracích zmenšil naši svobodu

Před pěti lety, 31.5.2017, začal v Česku platit plošný zákaz kouření v pohostinství. Doposud údajně utlačovaná většina nekuřáků zvítězila nad utlačující menšinou kuřáků.

21.6.2022 v 1:44 | Karma článku: 29.15 | Přečteno: 922 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 586 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 109 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 1210

Právník a politolog angažující se ve veřejných a protikorupčních aktivitách, zasazující se za uzákonění eutanázie. Otec synů Karla a Jindřicha. Má zkušenosti s prací v soukromé sféře, ve státní správě, v pozici místostarosty 16tis. městské části Brna i s kandidaturou na kandidátce s Karlem Schwarzenbergem. Autor a vydavatel několika knih, např. Chci se dostat na vysokou školu, Přijatelnost trestu smrti.

Brňák v dočasném pohostinství Kladna.

http://www.milanhamersky.cz

https://www.facebook.com/milan.hamersky.5

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...